Sleep position ball on the back

Stop med at snorke!

Gør noget ved din snorken!

Nyhed – Nyxmate søvn position bold, også kaldet en snorke bold eller søvnbold, blev opfundet i Danmark/Skandinavien i 2021. Efter et par års udvikling blev Søvnbolden lanceret i juni måned 2023 i Danmark, og i november 2023 blev det muligt at købe bolden på nyxmate.com over hele verden.

Ideen opstod, da Claus Højlund, der lider af søvnapnø, deltog i et forsøg hos Dansk Center for Søvnmedicin, som hører under Rigshospitalet, Danmarks største universitetshospital. Med en apnøskinne/snorkeskinne kunne han i en test konstatere, at hans antal af søvnapnø (AHI) varierede fra 10 apnø i sideleje til 28 apnø i rygleje. Det var en signifikant forskel, og ændringen opstod straks, da det var en test baseret på én nat. Så hvis sovepositionen kunne fastholdes på siden, ville en apnøskinne/snorkeskinne være nok til at nedsætte antallet af apnø markant, hele 65% fra 28 til 10 apnø allerede første nat.

Søvnekspertens råd

Claus fik rådet til at sy en hockeybold eller en tennisbold på ryggen af en T-shirt eller købe en bluse med en lomme på ryggen til en bold. Dette var dog en væsentligt dyrere løsning, da én trøje på det tidspunkt kostede ca. 600 kr. De er dog faldet i pris, men det var billigere at sy selv.

Bolden fungerer som en søvnpositionstræner, så man over tid lærer at sove på siden i stedet for på ryggen. Testen viste, at Claus sov 68% på ryggen målt over en nat.

For besværligt, dyrt og ubehageligt

Det virkede besværligt at skulle sy, ubekvemt at skulle sove med T-shirt og dyrt, hvis man over de restende år i ens liv skulle købe trøjer med lommer på ryggen. Men effekten kunne han google sig til var veldokumenteret, og der var utallige råd om brug af specielt en tennisbold, som skulle sys på ryggen. Der var også andre løsninger, der blandt andet skulle fastspændes med en rem om overkroppen.

Specielt en artikel fra The Guardian inspirerede til udviklingen af Nyxmate snorkebold, https://www.theguardian.com/lifeandstyle/shortcuts/2018/oct/16/can-a-well-positioned-tennis-ball-help-prevent-snoring

Den var underholdende, lidt tragikomisk, men satte flere af problemstillingerne i perspektiv

 

Målsætningen

 Målsætningen var klar: Skab en søvnbold/snorkebold som:

  • Er enkel at bruge (kan fastspændes på 5 sekunder)
  • Kan bruges med bar overkrop
  • Enkelt Kan skiftes fra beklædningsgenstand til beklædningsgenstand
  • Er så let, så den ikke generer (Derfor valget af plast – vægt 45 gram)
  • Let kan anskaffes
  • Er prisbillig (holder resten af livet)

Udover det, der var tænkt med søvnbolden, er Nyxmate så enkel at bruge, at ens partner kan sætte den på i løbet af natten uden besvær, hvis partneren føler sig generet af snorken.

Den kan reducere eller stoppe snorken øjeblikkeligt og bestemme på hvilken side den, der snorker, sover, så partneren ikke bliver snorket direkte ind i hovedet.

Du er ikke alene

25% af alle i den vestlige verden snorker, og tallet stiger i takt med, at flere og flere bliver overvægtige. Blandt mænd og kvinder i alderen 45 til 65 år snorker henholdsvis 60% og 40%.

Anbefales primært til personer, der snorker i rygleje

Nyxmate søvnbolden Anbefales primært til personer der snorker i rygleje. Bolden er en søvnpositionstræner, så du behøver ikke at bruge bolden til evig tid. Du kan bruge den efter behov. Hvis du kun delvist sover i rygleje kan den også være en stor hjælp, da eksempelvis 45 minutters snorken i løbet af en nat, også kan være ødelæggende for din partners og din egen søvn.

Selvom hospitaler og søvneksperter over hele verden også anbefaler en bold på ryggen til moderat søvnapnø, så søg altid hjælp, hvis du har mistanke om søvnapnø. Et liv med søvnapnø kan være et helvede at leve i, både for patient og omgivelser, og det kan være decideret farligt.

Drømmen er et liv uden snorken og søvnapnø

10 apnø er i overkanten af det antal apnøer, man bør have, for at have et godt liv. Det er typisk fra 10+ apnøer, at man begynder at behandle søvnapnø. Selv apnøer under 5 på en nat kan føles generende. Derfor skulle Claus enten tabe sig eller bruge et CPAP-apparat, så antallet af apnøer kunne nedbringes yderligere.

I dag bruger Claus CPAP-apparat. Det bringer antallet af apnøer ned under 1.

 Claus’ målsætning er en omlægning af livsstil gennem træning og ændret kost, men det er næsten umuligt at komme i mål, hvis ikke man får en god søvn hver nat og er konstant træt.

 Bolden er god til at styre, at man ikke ligger med et småbrummende CPAP-apparat lige ind i hovedet på sin partner. Den har dog ingen effekt på snorken, da CPAP-apparatet fjerner denne og sikre optimal søvn.

Gør noget ved din snorken og få en bedre

Bolden er god til at sikre, at du ikke ligger med en blødt brummende CPAP-maskine lige ind i din partners ansigt. Det har dog ingen effekt på snorken, da CPAP-maskinen fjerner dette og sikrer optimal søvn.

Gør noget ved din snorken og få et bedre liv!

Uanset hvad du gør, så gør noget. Kan du bruge en tennisbold, hockeybold eller noget helt tredje, så gør det. Gå til lægen hvis du har mistanke om søvnapnø.  Nyxmate er blot et forsøg på at gøre det nemmere at nå i mål med eksperternes gode råd.

 Sov godt!

 

Tilbage til blog